Hvordan får man tid til at skrive? – Vi har spurgt forfatterne

At være forfatter er et tidskrævende job med store krav til selvdisciplin. Man er sin egen chef og man skal selv sørge for, at der bliver lagt noget arbejdstid i manuskriptet. Ofte er det endda arbejdstid, som man skal tage ud af sine aftener eller weekender, da det jo desværre er de færreste, som kan leve af at skrive. Men hvad gør man så, når man ved, at man burde sætte sig og skrive, men man egentlig hellere vil se Netflix? Eller når man faktisk bare ikke har tid, men virkelig gerne vil sætte sig ned og skrive? Vi har spurgt nogle af forlagets forfattere om, hvordan de får tid til at skrive i hverdagen, og hvordan de opbygger en god skriverutine. Så hvis du sidder med dit eget manus, og forsøger at få det skrevet færdigt, så læs endelig med. (Du må selvfølgelig også gerne læse med, hvis du bare er interesseret i, hvordan forfatterne organiserer deres skrivetid).

Prioriter din skrivning… I kortere eller længere tidsperioder
For Mette Løgstrup, som er forfatteren bag novellen ”Skovkongen” fra novelleantologien Hvad skoven skjuler, er mangel på tid et problem:

”Det værste er, at det er svært at få tid. Jeg har ikke så let ved at arbejde et par timer hver dag efter arbejdstid. Det er som om, at jeg har brug for at være en lidt anden person, når jeg virkelig får skrevet. Glemme tid og sted og kaste mig helt ud i det. Så jeg vil prøve at skaffe mig noget sammenhængende tid i form af noget orlov, så jeg kan få færdiggjort nogen af de ting der ligger i skuffen.”

hvad-skoven-skjulerDet er bestemt ikke første gang, at vi på forlaget har hørt, at forfattere som Mette mangler tid i deres hverdag til at skrive. Vi har i den forbindelse også snakket om, hvor mange gode historier derude der mon går til spilde, fordi der simpelthen ikke er timer nok i døgnet. Hvis du er som Mette, som har brug for virkelig at kunne leve sig ind i sin skrivning og have masser af tid til det, så er anbefalingen altså at sætte en større mængde tid af til at få skrevet – men det kan selvfølgelig hurtig koste på feriekontoen. Derfor kan man i stedet vælge at gøre som Niels Kjærgaard. Han er forfatteren bag novellen ”Spetakelkompagniet”, der også kommer fra novelleantologien Hvad skoven skjuler. Niels har en lidt anden taktik end Mette, når det kommer til at opbygge en skriverutine:

”Jeg prøver så vidt det er muligt at skrive hver dag, om det så er få sætninger eller en lang passage. Jeg plejer at sætte mig ned foran computeren med en stor kop kaffe hvilket er vigtigt for produktiviteten. Det er brændsel til min idegenerator. Jeg afspiller gerne noget instrumental musik i baggrunden. For det meste filmsoundtracks. Musikken er med til at give en stemning som jeg kan føre over i mine fortællinger.”

Niels forsøger altså at få plads til skrivningen i sin hverdag og har valgt at opbygge en rutine, hvor man ikke nødvendigvis får skrevet meget, men hvor man om ikke andet får skrevet hver dag. Ligegyldigt om ens temperament er til at gøre som Niels eller Mette, så er det vigtigste, at man prioriterer at få tid til at skrive. Enten ved at tage et godt stykke tid ud af kalenderen, så man kan nå et ordentligt stykke ind i sin skriveproces, eller ved at sætte lidt tid af jævnligt, så man kommer fremad én side ad gangen.

Planlæg det næste skridt
Hvad sker der så, når man har skabt tiden til at skrive? Det kan være motiverende for ens skriveproces, hvis man har en plan. Thorbjørn Haugaard Eriksen, som er forfatter til Galskab gør fri, har en helt konkret oversigt over, hvordan han organiserer sin skrivning. Han har sat det op i punkter:

Galskab gør fri”1.      Bind historiens scener sammen som perler på en snor. Scener kommer ikke til mig i kronologisk rækkefølge og må derfor sættes i orden.

2.      Skriv hele plottet ned i punktform, og tilfør sidetal for hvert kapitel.

3.      Køb eventuelt noget velsmagende og en masse vand.

4.      Tænd for noget passende musik (Nightwish, Kamelot, Tyr osv.).

5.      Skriv til dine fingre falder af (7-8 sider).

6.      Find et computerspil og dræb nogle navnløse fjender.

7.      Send tekst videre til førstelæser efter en hurtig gennemgang – når du har 50-60 sider.

8.      Prøv at få dit hoved til at opfatte den virkelige verden igen.

9.      Gentag punkter efter forgodtbefindende.”

Det lyder da slet ikke så svært, når det bliver sat op på den måde? Vi er jo alle sammen forskellige, så punkterne skal selvfølgelig rettes til, efter hvordan man selv fungerer. Men ideen om at have en plan og en rutine, som man vælger at følge, kan være god, fordi den sætter struktur på ens skriveproces.

Forfatternes svar viser, at ens skriverutine er meget personlig. For nogle handler det om at finde tiden, mens det for andre handler om, hvordan man bruger den tid man har. Om man som Thorbjørn bruger en opskrift, eller som Niels prioriterer at få skrevet sit manuskript ét skridt ad gangen, så er det vigtigste, at man får skabt sig en rutine, som passer til ens hverdag og som får teksten skrevet.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.