I dag er det international dag for eliminering af racemæssig diskrimination. Eller, for at sige det lidt mere mundret, i dag skal der kæmpes mod racisme! Hos Ulven og Uglen vil gerne bruge begivenheden til at skabe fokus på en kamp, der er vigtig alle årets dage. Det gør vi, på den måde vi bedst kan, nemlig ved at tale om fantasy, og hvordan den giver racismen modstand.
Racisme er ifølge den danske ordbog: diskrimination af eller fjendtlig holdning over for grupper af mennesker på grund af deres etniske baggrund, fremmedartede udseende, kultur eller lignende. Det er desuden en forestilling om, at mennesker kan inddeles i racer, hvor nogle er overlegne i forhold til andre. I fantasy kan man opdele verden på andre måder end blot mellem mennesker. Det er ofte ikke forskellige hud-, hår- og øjenfarver, der gør udslaget. Det kan derimod være diskrimination mod bestemte magiske væsner eller typer af magi. Det, at racisme indsættes i en anden kontekst, kan være med til at belyse dens konsekvenser på anderledes vis. Det prøver vi at vise i det følgende, hvor vi tager udgangspunkt i nogle af de store fantasyklassikere, Harry Potter og Ringenes Herre, samt bruger eksempler fra forlagets egne bøger.
Filthy little Mudblood
Hvis du har læst Harry Potter-bøgerne eller set filmene, kan du sikkert huske, at Draco Malfoy kalder Hermione filthy little Mudblood. Draco mener, at han selv er mere værd, fordi han er fuldblodsmagiker, mens Hermione degraderes til en lavere status. Det er vel at mærke til trods for, at hun er en ligeså dygtig (hvis ikke dygtigere) magiker. J.K. Rowling nævner ikke ordet racisme i bøgerne, men alligevel rettes læserens tanker mod netop dette. Bøgerne viser en uretfærdige opdeling mellem mennesker, som ikke bygger på evner men alene på noget medfødt, som man ingen kontrol har over.
Harry Potter-universets opdeling mellem mugglere og magikere er et godt udgangspunkt for at forstå romanen Københavns skygger af Aspíciens Haufniensis. I romanen optages Thor på Københavns Universitet, men samtidig med sit optagelsesbrev modtager han en indbydelse til et hemmeligt magisk fakultet. Disse magikere ser sig selv som en naturlig elite i samfundet på grund af deres evner. Sagt med andre ord: De har Voldemort-tendenser. Hvor vi i Harry Potter bøgerne følger dem, som kæmper mod racismen, så følger man i Københavns skygger en hovedperson, som står på den privilegerede side, og skal overveje, om han kan og vil leve med den måde, som hans fæller ser på andre.
I Pernille L. Stenbys roman Inkarnation, er det også magi, som er i centrum for racismen. Romanens handling udspiller sig på Roevel Akademi, som i modsætning til Hogwarts ikke nødvendigvis er et sted, hvor man har lyst til at være. Roevel Akademi er en del af en verden, hvor man kontrollerer og isolerer magikere, fordi man frygter deres evner. Inkarnation viser situationer, hvor mennesker mister kontrollen over deres egen skæbne på baggrund af noget, som de ikke selv har valgt.
Vi ser forskellige ud, ergo må vi være … ens
Racisme behandles også i en anden af fantasygenrens store klassikere. Tolkiens fremstilling af forholdet mellem elveren Legolas og dværgen Gimli i Ringenes Herre er fyldt med humor, men viser alligevel, hvordan man kan dømme hinanden på race. Grundlæggende kan deres kamp om, hvem der er overlegen, ses som racisme, idet de putter den anden person ind i nogle stereotyper alene baseret på, hvilken race den anden tilhører. Det er en konflikt, som vi også møder både i Mørkets søn-serien og i Sumpbaronens rejse.
I Mørkets søn af Jeanette Hedengran og Tina Sanddahl følger man herskersønnen Destan. Han er vokset op blandt mørkets folk i landet Sikania. Det betyder, at han har levet hele sit liv i en by under jorden, blandt et folk som kun går ud om natten. Det er først, da han får til opgave at kidnappe Celina, lysets folks tronarving, at han bevæger sig op på overfladen. Celina lever også i Sikania, men i modsætning til Destan bor hun på jordens overflade og går kun udenfor om dagen. De to folk er ikke kun opdelt af at leve over og under jorden, og være vågne henholdsvis om dagen og natten – de er også opdelt af deres udseende. Mørkets folk har mørkt hår og bleg hud, mens lysets folk har lyst hår. Da de to unge mennesker mødes, er de farvet af en historie af konflikter mellem deres folk, og de må forsøge at navigere mellem løgne og fordomme for at komme frem til en fælles sandhed.
I Sumpbaronens rejse af Christina E. Ebbesen følger læseren den fattige baron Gavin, som skal deltage i en ridderturnering i landet Karbon. Man møder også Robin, som er på flugt fra et voldeligt forhold. De to mænd tvinges af omstændighederne til at arbejde sammen på deres rejse, et samarbejde, som besværliggøres af, at Gavin er et menneske, og Robin er elver. De to racer har haft mange konflikter gennem historien, og hele Karbons kultur er gennemsyret af modstand mod elvere. Modstanden farver alt fra tilsyneladende uskyldige sange til love, som betyder, at elvere ikke kan rejse frit uden at blive gjort til slaver.
De tre bøger belyser racisme på en anden måde, end de første tre vi nævnte. De bruger karakternes blomstrende venskab til at vise, hvordan vores holdning til andre mennesker ofte er formet af det samfund, som vi lever i, den familie, vi vokser op i, og de mennesker, vi omgiver os med. Gimli og Legolas overvinder deres forskel til sidst. Destan og Celina indser, at deres to folks uvidenhed er med til at gøre forskellen mellem dem større, end den er. Gavin og Robin må indse, at fordomme ofte falder fra hinanden, efterhånden som man opnår en virkelig kontakt, og ikke kun lytter til, hvad andre siger. Bøgerne viser på hver deres måde, at stereotyper er noget af det, som hænger allerbedst fast i vores hverdag – og nogle gange er man ikke engang opmærksom på, at man handler og tænker ud fra dem.
Racisme handler om at skabe en forskel, som kan adskille mennesker. At kæmpe mod racisme er at nedbryde denne forestilling om forskel. Det kan litteratur hjælpe med gennem dens evne til at sætte os i andres sted. Den kan vise os uretfærdighed og lade os føle en flig af den. Den lader os være en del af dilemmaet, mærke venskabet og opløse forskellighederne.
Der er i dag 20% rabat på de af forlagets bøger, som stiller skarpt på racisme.
Ingen kommentarer