Vi har i denne uge interviewet forfatter Signe Fahl, som har skrevet Ellekongen, første bind i Tågespind. Ellekongen er en dansk fantasy roman, der foregår i 1700-tallets Danmark, hvor læseren møder gamle traditioner og overtro. Man følger malkepigen Karen, som en dag i moseskoven møder den karismatiske og mystiske Daniel. Daniel virker meget betaget af Karen og vil rigtig gerne tale med hende, men Karen, som er meget praktisk anlagt har ikke tid til at føjte rundt. Ellekongen er en morsom og medrivende fortælling, som fanger læseren fra start til slut. Det er dansk paranormal romance fantasy når det er bedst.
Forfatter Signe Fahl holder sig ikke tilbage fra at beskrive den historiske samtid, og på forlaget har vi undervejs lært mange ting om Danmarks mere glemte traditioner og overtro. Signe er én af Ulven og Uglens forfatterinder, som du har muligheden for at møde på Herlufsholm Fantasy bogmesse i denne weekend. Inden da har Ulven og Uglen spurgt Signe lidt om hendes arbejde med Ellekongen, og vi vil rigtig gerne dele svarene med jer.
Hvad var inspirationen bag Ellekongen?
“Ellekongen udspringer direkte fra et folkesagn, jeg hørte på Lolland om en pige, der møder ellekongen, mens hun er ude at malke køer. Hun bliver fortryllet, og en præst bliver tilkaldt, der får manet ham bort med de hellige ord. Pigen har ikke rigtig noget at sige eller gøre i det hele, men hun var perfekt som en figur, jeg kunne hælde en personlighed ned i. En kvinde, der har sine egne drømme og mål og viljen til at få det bedste ud af de muligheder, hun har. Myten om Amor og Psyche har også været en stor inspirationskilde, en myte, vi har fordansket gennem eventyret Østen for solen og vesten for månen. Det var et af mine yndlingseventyr som barn, fordi der er en kvindelig hovedperson, der rent faktisk handler.”
Hvorfor skriver du fantasy om Danmark?
“I Danmark er jeg født, her har mine karakterer hjemme. Jeg har brug for at kende det landskab, mine personer bevæger sig rundt i, vide hvordan det ser ud, hvilken historie det har. Derfor er den ikke kun dansk, men meget lokalt rodfæstet i den sydsjællandske muld, den verden, handlingen foregår i. Jeg kan ikke kalde mine personer Beverly og Frank og lade handlingen udspille sig i USA, jeg kender simpelthen ikke nok til det land. I fantasy står det en frit for at opfinde sin egen verden, men når man nu er en historienørd, var det nærliggende at henlægge historien til fortidens Danmark. Historisk har vi også andet at byde på end vikinger og gamle, nordiske guder. Ikke at der er noget galt med dem, der er mange forfattere, der gør noget rigtig godt med dem, men den danske sagnskat er så rig og rummer mange andre spændende væsener og historier.”
Hvem var din yndlingskarakter at skrive i Ellekongen?
“Jeg holder egentlig meget af begge mine hovedpersoner. De er meget forskellige. Karen med sin stædighed og pligtopfyldenhed og Daniel med sin sorgløshed og sine hemmeligheder. Karens madmoder var interessant at skrive om, da hun personificerer de gamle bønders stærke gudstro, der trivedes fint side om side med troen på de underjordiske og en udpræget praktisk tilgang til kristendommen.”
Hvem har inspireret dig mest som forfatter?
“C.S. Lewis er årsagen til at jeg forelskede mig i fantasygenren. Stephen Kings råd write what you know fik mig til at skrive historisk. Jeg er ret begejstret for en tysk forfatter, der hedder Kai Meyer. Han har en gudbenådet fantasi, og det tyske sprog har – tro det, eller lad være – en poesi, der kan gøre selv den simpleste sætning smuk. Og meget lang og kringlet. Det kan være, det er derfra, jeg har min tendens til at overpoetisere min prosa. Når vi nu er på de breddegrader, kommer vi ikke uden om Goethe. Men den vigtigste inspirator, må jeg indrømme, finder jeg i faglitteraturen: Ole Højrup, en museumsinspektør, der indsamlede folkeminder og nøje nedskrev gamle bønders beskrivelser af deres arbejde. Og H.F. Feilberg, en folkemindeforsker, der bl.a. har skrevet om juletraditioner og nissens historie. Jeg er en nørd, jeg ved det godt.”
Hvilken fantasyroman er din egen favorit?
“Når man har læst meget, er det svært at pege en enkelt ud. Jeg må erkende, at Narnia-bøgerne (1968) er så omgærdet af nostalgi for mig, at jeg ser igennem fingre med det kristne budskab og den gamle fortællestil og genlæser dem med jævne mellemrum. Førnævnte Kai Meyers Sturmkönige-trilogi (2008) kunne jeg godt tænke mig blev oversat til dansk. Nicole Boyle Rødtnes’ Elverskud-serie (2013) simpelthen, fordi de handler om danske sagnvæsener og er godt skrevet. Robin Hobbs Liveship Traders (1999) vil jeg gerne genlæse, når jeg får tid. Som alle fantasyforfattere er jeg vist glad for trilogier.”
Hvordan var det at få din roman udgivet?
“Hvad kan det beskrives med andet end fantastisk? Jeg har udgivet før, men dette er den første af romanlængde. At se min søns smukke illustration kigge på mig topper lykkefølelsen med moderlig stolthed. Dette er et fælles projekt. Mine omgivelser har hørt om den bog så længe; det er skønt at have noget konkret at vise dem nu. Det kommer bag på mig, at der rent faktisk er folk, der har lyst til at læse min bog. Det kommer nok til at kræve lidt tilvænning, men jeg håber, de vil nyde den, som jeg nød at skrive den.”
Du kan læse mere om Ellekongen på vores webshop, hvor du også kan købe dit eget eksemplar, og hvis du selv har et spørgsmål til Signe, så kan du møde hende på Herlufsholm Fantasy Bogmesse. Der kan du også få signeret dit eksemplar af Ellekongen. Du kan også følge hende på facebook og hendes blog, hvor hun skriver om sit forfatterliv.
Rigtig god læselyst!
Indlægget er skrevet af Camilla Rodkjær / Ulven og Uglen
Trackbacks/Pingbacks
[…] Ellekongen, som er første del i Tågespind-trilogien, foregår i 1700-tallets Danmark. Signe har i et tidligere interview fortalt, at romanens historie udspringer fra et gammelt folkesagn om en malkepige, der møder […]