Bagom Fantasyfestival

Det er snart den tid på året, hvor Ulven og Uglen deltager i Fantasyfestival, som er kendt for at byde på fantasy i alle mulige afskygninger, herunder film, bøger, musik og spil. Festivalen bliver afholdt den 15.-16. september 2018 og er arrangeret af Esbjerg Kommunes Biblioteker. Jannie Tolstrup er den overordnede festivalkoordinator, og hun står derfor for at samle trådene, holde overblikket og udstikke retningen for festivalen. I denne uges blogindlæg har Ulven og Uglen interviewet Jannie for at lære mere om hendes arbejde med Fantasyfestival.

”Fantasyfestival er en litteratur- og kulturfestival, hvor vi henover to dage fejrer den fantastiske genre med messe, markedsplads og aktiviteter og foredrag. Men festivalen er også mere end bare de to dage. Vi har en række skarpe missioner, der blandt andet binder os på, at vi skal være med til at fremme den gode fortællings vilkår og udbredelse, og at vi skal være med til at fremme nye/danske fantasyudgivelser ved at give taletid og plads til mindre forlag og nye forfattere,” fortæller hun og fortsætter:

”Det betyder blandt andet, at da nogle ildsjæle i Esbjerg dannede læsekredsen The Fantasy Fellowship med støtte fra os og Ulven og Uglen, så vi en mulighed for at brede konceptet ud. Hvilket er lykkedes rigtig fint! Og når et af de lokale gymnasier f.eks. melder sig på banen med tanker om at lave et forløb indenfor fantasy og gerne et, der slutter med et besøg på Fantasyfestival, så bakker vi op med alt vi kan. I år blev vi kontaktet af forlaget BoD – Books on Demand – som er et selvudgiverforlag, der spurgte om vi ville lave en skrivekonkurrence i samarbejde med dem. Det sagde vi selvfølgelig ja til. Lige så meget som vi elsker læselyst, elsker vi skrivelysten.”

Fantasyfestivalen afholdes i september hvert år og byder på mange forskellige former for fantasy.

Fantasyfestival afholdes i september hvert år og byder på flere former for fantasy. Foto: Torben Meyer, byhistorisk arkiv.

Den oprindelige ophavskvinde til idéen om en fantasyfestival er bibliotekar og bogblogger Kirsten Bloch, der for nyligt gæstebloggede hos Ulven og Uglen. Jannie fortæller, at mange – inklusiv hun selv – var begejstrede for Kirstens idé, og at den derfor udviklede sig til det, der i dag er en rigtig succesfuld festival. Men hvorfor er fantasygenren så fed, at den skal udgøre centrum for en festival? Til det spørgsmål svarer Jannie følgende:

”Jeg er selv rigtig glad for fantasy, og det er næsten det eneste jeg læser. Jeg har elsket genren siden jeg læste Dragens Kys af Josefine Ottesen, og blev bevidst om det som en genre, da jeg senere læste Tamora Pierces bøger. Fantasy kan bare noget, og det er mærkeligt, at en nøgtern ateist, der absolut ikke tror på noget mellem himmel og jord, alligevel er så tiltrukket af noget, der handler om det overnaturlige og ret tit har guder og gudinder ret tæt med i historierne. For det første er det jo bare sjovt. Man kan ikke bare se på sproget, temaerne og personerne, men der kommer også verdensopbygning ind, og man kan glædes over den enorme opfindsomhed og ofte også research, der ligger bag. Og så er intet helligt i fantasy. Det er så fedt, at forfatterne har så frie hænder og kan sætte de store spørgsmål og temaer ind i helt anderledes universer.”

Tamora Pierce, der er særligt kendt for serien Song of the Lioness, har deltaget i Fantasyfestivalen.

Tamora Pierce, der er særligt kendt for serien Løvindens sang, har tidligere deltaget i Fantasyfestivalen. Kilde: Torben Meyer, byhistorisk arkiv.

Noget af det vi hos Ulven og Uglen særligt godt kan lide ved Fantasyfestival er, at den primært er tilsigtet et voksent publikum. Det er noget, der adskiller festivalen fra mange andre fantasyarrangementer i Danmark, og vi spørger derfor Jannie, hvorfor de har valgt at gøre det sådan:

”Kirstens oprindelige idé var en litteraturfestival om fantasy for voksne. Vores endelige målgruppe for festivalen er SIT-målgruppen (Special Interest Tourism). Det er folk med en interesse for et bestemt emne, og de er villige til at rejse for den rigtige oplevelse. Så på vores festival er der plads til både børn og voksne, men børn er ikke hovedmålgruppen. Vi har masser af fede ting til børn, både på det litterære og aktivitetsmæssige niveau, og det er et af vores helt store udviklingsområder hele tiden at løfte kvaliteten af de tilbud. Men for os er det vigtigt, at fantasy ikke ses som noget kun for børn. Der er så meget fantastisk litteratur, film, spil og LARP derude, og folk vil bare gerne nørde disse ting og gøre det sammen med andre, der har samme interesse,” forklarer Jannie og fortsætter:

”Fantasy er en genre i hastig vækst, og den har været det længe. Der udgives værker med stor litterær kvalitet til både voksne og børn, og det skal vores festival afspejle. Da vi lavede den første festival, tror jeg slet ikke vi overvejede, at genren ofte ses som værende en ting for børn. Vi fik stablet børneaktiviteter på benene, men det år var det helt klart ud fra devisen, at voksne mennesker ofte får børn, og de kommer så med, når mor og far tager afsted – så hvordan hjalp vi mor og far med at holde børnene glade? Langt de fleste af vores foredrag er henvendt til voksne som hovedmålgruppe, og vi gør meget for at komme dybere ned i forfatternes værker og alt det andet, der er omkring litteratur, film, spil, musik og hvad vi ellers falder over af fede ting.”

Trudi Caravan, der bl.a. har skrevet Black Magician Trilogy, har også deltaget i Fantasyfestivalen.

Trudi Caravan, der bl.a. har skrevet Black Magician Trilogy, har også deltaget i Fantasyfestival. Kilde: Torben Meyer, byhistorisk arkiv.

Et stort arrangement som Fantasyfestival bliver dog ikke stablet på benene uden, at man støder på nogle forskellige udfordringer. Jannie forklarer, at det i begyndelsen var svært at få solgt selve ideen om festivalen til forlag, forfattere og andre mennesker som arrangørerne havde brug for. Derudover er der ifølge Jannie rigtig mange ting, der skal planlægges: forfattere og foredragsholdere skal bookes, standpladser til messen skal sælges, de frivillige skal koordineres, programmet skal sammensættes, udsmykningen skal ordnes – og det er bare nogle af de ting, der skal klares. Jannie fortæller, at så snart årets festival er overstået, så laver arrangørerne en evaluering, og de begynder allerede der at lægge planer for næste års festival.

Det er altså en tidskrævende proces at arrangere en begivenhed som Fantasyfestival, men det er ifølge Jannie det værd, da de besøgende altid er utroligt begejstrede og glade. Det er i år fjerde gang, at Fantasyfestival afholdes, og vi spørger Jannie, hvad det største højdepunkt har været for hende i forbindelse med festivalen:

”Personligt var det Tamora Pierce og Trudi Canavan, to forfattere jeg selv er meget glad for at læse, der har været lidt nogle højdepunkter for mig. Men ellers er det som om, at festivalen er gaven, der bliver ved med at give. Dette her med glade, engagerede mennesker, der besøger festivalen og tager så meget med hjem igen, det gør så meget for ens lyst til virkelig at give det en skalle. Og så det med at arrangere noget med så dygtige kolleger, der brænder for opgaven og bare trækker kanin efter kanin op af hatten, det er bare fedt,” fortæller hun.

Jannie afslører også for os, at Fantasyfestival i år bl.a. byder på to spændende udenlandske forfattere. Den ene er Patricia Briggs, der har skrevet Mercy Thompson-serien, og den anden er Sebastian de Castell, som er kendt for sin Greatcoats-serie.

Hos Ulven og Uglen glæder vi os rigtig meget til endnu engang at være en del af Fantasyfestival, og vi håber også at se nogle af jer der.

Tags: , , , , , , , ,

Ingen kommentarer

Skriv et svar