Efter en kæmpe succes på fantasyfestivalen i Esbjerg, som løb af stablen for tredje år i træk. På festivalen kunne man møde forfatteren John Flanagan , Lene Kaaberbøl og mange andre. I år havde vi alle 13 titler med, og havde udsolgt af halvdelen allerede den første dag. I denne uge dykker vi ned i undergenren historisk fantasy. Denne subgenre til fantasy er en som var med til at skabe rigtig mange af de moderne fantasy-genre i dag. Historisk fantasy er en hybridgenre, som deler fantasys afvisning af virkeligheden og historisk realisme.
Historisk fantasy er en hel hovedgenre for sig selv indenfor fantasy, og man må ikke forveksle den med fantasy historier. Forfatter til historisk fantasy er ’verdens bygger’, de skaber et helt univers som læseren skal forholde sig til i sin læsning. Det er en verden af væsner, magi og helt nye geografiske universer, men hvad er det der gør historisk fantasy så fantastisk? Fantasy elementet ’performer’ historiske begivenheder, som man ellers ikke kunne forestille sig fra historien. Den magi, der er i at læse historisk fantasy, er gemt i samspillet mellem form og indhold. Fantasy elementer i den historiske fantasy repræsenterer ting fra virkeligheden. Fantasy bliver en måde at fortælle virkelighedens begivenheder på en anderledes måde.
Historisk fantasy er en meget omfattende genre, som oftest bliver inddelt i fire tendenser inden for genren. I den første tendens ser vi, at historisk fantasy er en genre, der inkorporerer magiske elementer ind i den historiske fortælling, og de magiske elementer kan eksistere samtidig og usynlig med den mundane verden. Noget vi kan genkende fra Cassandra Clares serie The Mortal Instruments (2007), hvor vi møder pigen Clary der har evnen til at se en verden af engle, dæmoner og vampyrer, som alle fra den virkelige verden ikke kan se. En anden måde at bruge fantasy på i en historisk sammenhæng er at lave en alternativ historie fortælling, hvor man i sit narrativ ændre på historiske begivenheder og forestiller sig hvad, der kunne være sket. Man kan lave en helt sekundær verden, hvor man har ligheder til en bestemt periode, hvor forfatterne tager inspiration fra virkeligheden. Eller man skaber en fantasyverden, der afspejler en bestemt periode, men som ikke har noget med virkeligheden at gøre. Det, som gør historisk fantasy til en vigtig genre, er at man kan se, hvordan den har påvirket den overordnede fantasy-genre og den moderne fantasy. Den historiske fantasy har været med til at gøre fantasy til den genre, vi kender i dag.
I skyggen af gyldne tider , hvor oprøret ulmer i Paris, hvor folket taler om at vælte kongens tyranni. Imens lever den unge adelsmand Jean Jacques sit ubekymrede liv i luksus på familiens vinslot, indtil en dødelig sot rammer slottets landsby. Kort efter ankommer hans smukke og mystiske kusine Nathalie. Hun er uberørt af koppernes bylder, og da soten brænder i Jean Jacques, kan han vælge mellem at dø eller få et liv med evig ungdom og mange eventyr: Et liv som vampyr ved Nathalies side. Sammen drager Jean Jacques og Nathalie til Versailles for at deltage i kongen og Marie Antoinettes ødsle hof, men glæden er kort. Snart må de beslutte, om de vil redde sig selv eller deres konge fra oprøret.
I skyggen af gyldne tider er skrevet af Benno Moes og udkom i 2016. Bogen foregår i Frankrig under den franske revolution, og er et godt eksempel på historisk fantasy. Handlingen foregår i en historisk periode og leger med spørgsmålet om ”hvad nu hvis” i forhold til de historiske begivenheder. Andre bøger som også udforsker den historiske fantasygenre er vores kommende udgivelser Ellekongen af Sign Fahl og Djævlens hjerte af Lars Kramhøft. I Ellekongen udforsker vi 1700 tallets overtro og traditioner i en periode, hvor ens sanser bliver viklet ind i et tågespind, og i Djævlens hjerte foregår handling i en periode fra danmarkshistorien, hvor Valdemar Atterdag sidder på tronen.
Hvilken historisk fantasy bog har I selv læst, og hvordan opfatter i denne genre? Disse spørgsmål er vi på forlaget rigtig interesseret i at høre om, så smid en kommentar og giv et bud på jeres yndlings historiske fantasy værk.
Rigtig god læselyst.
Trackbacks/Pingbacks
[…] ulvenoguglen.dk […]