Copenhagen Pride Week er i fuld gang, og hvor er det fedt! Som der står på Copenhagen Prides egen hjemmeside, byder ugen på et regnbuefarvet overflødighedshorn af arrangementer som hylder mangfoldighed og kærlighed – og så er der bare generelt fest i gaderne og masser af muligheder for at tage vennerne under armen og svinge regnbueflaget. Ugen hylder LGBTQ+personer, en betegnelse som dækker over lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner og queer. ”+” står for alle de andre grupperinger på regnbuespektret. Vi har interviewet Pernille L. Stenby, forfatteren bag Inkarnation, og Christina E. Ebbesen som har skrevet Sumpbaronens rejse. I begge bøger inddrages LGBTQ+elementer som en del af fortællingen.
”Pride Week var en begivenhed der virkede utroligt støttende da jeg sprang ud,” fortæller Pernille da hun bliver spurgt hvilken betydning Pride Week har for hende. Hun fortæller videre: ”Selvom jeg stadig var meget usikker på hvem jeg var, så kunne jeg bare være glad og mig selv under Pride. Det er helt utroligt livsbekræftende at se så mange andre turde være dem selv, og når så mange LGBTQ+personer samles og er synlige, bliver queer på en eller anden måde normaliseret.”
For Christina handler det ikke så meget om hende selv, men mere om hendes venner: ”Da jeg ikke selv identificerer mig som LGBTQ+ (eller jo, måske et sted ude i kanten af aseksuel-spekteret …), så er det en uge der har betydning for mig fordi den betyder noget for nogle af mine venner. Det rammer mig med jævne mellemrum lige midt i panden hvor privilegeret jeg selv er, og hvor meget nogle af mine venner har måttet kæmpe for bare at få lov til at være dem de er. Så det er en uge hvor jeg glæder mig over at vi ikke alle er ens, og at det er helt OK.”
Netop det at alle ikke behøver at være ens, og at der skal være plads til forskellige slags mennesker og kærlighed, er noget som Christina har været meget opmærksom på: ”Jeg valgte at skrive mine romaner med LGBT-elementer både fordi jeg læste meget slash-fanfiction i gymnasiet, og fordi der er rigeligt boy meets girl-historier. Mine to hovedpersoner, Gavin og Robin, har været to fyre inde i mit hoved lige fra jeg fik den første spæde ide om dem. Og det er også noget jeg sætter en vis ære i – at bidrage til repræsentationen – da det jo står helt galt til med antallet af ægte flerdimensionelle LGBTQ+karakterer i litteratur, computerspil, TV og på film.” Til spørgsmålet om hvordan LGBT-elementerne så viser sig i hendes roman, Sumpbaronens rejse, svarer hun: ”For den ene hovedperson, Gavin, er der en del coming out-tanker fordi han kommer fra et religiøst konservativt samfund. Men den anden hovedperson, Robin, han er meget afklaret omkring sin homoseksualitet og kommer fra en kultur hvor det ikke er noget man rynker på næsen af. Så for ham er det bare en lille del af hans mangesidede personlighed og ikke noget han egentlig tænkte så meget over inden han mødte den lettere homofobiske closet-case, Gavin, der måske skal have lidt hjælp til at acceptere sig selv.”
Da Pernille skrev Inkarnation, handlede det om at komme ud med nogle af de tanker hun selv havde gået med: ”Jeg skriver for at gennemtænke ting, for at forstå verden og mig selv bedre. Mestenes (bogens hovedperson) blev derfor formet af forskellige dele af mig selv og min omverden.” Pernille beskriver mere konkret hvordan det kommer til udtryk i romanen: ”Inkarnation handler ikke om LGBT+, men hovedpersonen er LGBT+. Bogen handler om at finde sig selv, selv når man ikke husker hvem man er. Det at finde sin identitet er noget alle kan relatere til på tværs af seksualiteter, kønsidentiteter, etnicitet osv. Det er en del af det at leve, og derfor synes jeg det er utroligt spændende at lade Mestenes gennemleve det. I Mestenes-serien lærer Mes sig selv bedre at kende gennem bøgerne og kommer stille og roligt til at forstå sin seksualitet og kønsidentitet bedre. Så LGBT+ bliver et underliggende tema igennem serien fordi det er en stor del af Mestenes’ identitet.”
Her på forlaget siger vi ofte at fantasygenren giver forfatteren mulighed for at vende op og ned på almindelige normer – men hvorfor har de to forfattere så valgt at forholdet mellem to af samme køn alligevel skal udgøre et problem i deres fantasyverden? ”For at svare på det spørgsmål vil jeg gerne forklare homofobi på Sydkysten [hvor Mestenes-serien foregår, red.],” siger Pernille og fortsætter: ”Mestenes er en betvinger og bærer derfor et halsbånd. Det betyder at Kastellet der styrer Sydkysten, ejer Mes, og Kastellet vil meget gerne kunne få børn på betvingerne på grund af deres evner. Homofobien dukker derfor op i form af ordet ’nondræt’. Man har ikke lyst til at være betvinger og nondrætter for så kan Kastellet ikke få børn på en (non = ikke, dræt = opdræt), og man mister en stor del af sin værdi for dem. Det kan ødelægge betvingerens fremtid. Jeg elsker at arbejde i gråzoner, lave kontraster mm., og ved at gøre betvingere bange for nondræt kan jeg skabe en kontrast til de elevtyper [på Roevel Akademi hvor Mestenes går, red.] hvor homoseksualitet er accepteret. På den måde kan der startes en dialog om emnet.”
For Christina handler det om at vise hvor stor forskel der kan være mellem kulturer: ”Min første roman, Sumpbaronens rejse, finder som nævnt sted i et meget homofobisk land. Derfor er det langt fra naturligt for Gavin, min ene hovedperson, overhovedet at nævne homoseksualitet. Robin der kommer fra en anden kultur, har dog et helt naturligt forhold til at folks seksualitet kan være forskelligartet. Og han bliver decideret overrasket over hvor farligt det er at træde udenfor de heteronormative normer i Gavins hjemland. Og når Gavin kommer ud at se verden, vil han også langsomt opdage at det man rynker på næsen af derhjemme, ikke får nogen til at hæve et øjenbryn mange andre steder i verden.”
Her til sidst stiller vi de to forfattere et ret ledende spørgsmål: Kan alle læse bøger med LGBT-temaer? Christina er helt sikker i sit svar: ”JA. Jeg synes endda at det er VIGTIGT at alle læser om det, netop for at normalisere det i alles hjerner.”
Pernille tager udgangspunkt i sin egen roman da hun svarer på spørgsmålet: ”Inkarnation henvender sig til folk der genkender den kamp det kan være at finde ud af hvem man er. Derfor er det ikke udelukkende LGBT+personer der har været glade for den, så ja. Serien kan læses af alle fantasyelskere som kan lide en psykologisk twist.”
Begge forfattere anbefaler desuden nogle andre bøger med LGBT-temaer både i og udenfor fantasygenren. Fra Christina lyder anbefalingen:
”I YA-enden vil jeg klart anbefale Jeg henter solen ned af Jandy Nelson. Hvis man er mere til krimi, så er Lisbeth Salander fra Millennium-triologien jo biseksuel, og redaktøren lever i et åbent forhold med to mænd så der er jo også lidt at muntre sig med. Hvis man er mere til TV, så skal man dykke ned i animeens verden og se Yuri on Ice eller måske lidt old school Sailor Moon hvor Sailor Mercur og Uranus er i et lesbisk forhold.”
Pernille holder sig til det danske bogmarked og anbefaler Mark Liebst nyudgivelse Nikolaj: ”Mark skriver om homoseksualitet på en utroligt ærlig måde, og det er den ærlighed som bare rammer en. Det er akavet og genkendeligt, og det er fedt.” Hun fortæller desuden at hun har lavet hjemmesiden Queerlitt sammen med bogbloggeren Lasse Kjøbeløv. ”Det er for LGBT+litteratur og menneskerne bag den. Hver uge bliver der postet en ny forfatter og/eller forfatterspirer.”
Tak til Pernille og Christina fordi de havde lyst til at dele deres tanker om Pride Week og LGBTQ+elementerne i deres bøger med os. I anledning af Pride har vi i hele august rabat på både Inkarnation og Sumpbaronens rejse, og til og med mandag den 19. august kan du få Inkarnation som e-bog for kun 15 kr. Hvis du har lyst til at læse mere om fantasy hvor det ikke er drengen der møder pigen, så har vi tidligere skrevet blogindlægget fantasy i alle regnbuens farver – det er selvfølgelig muligt at du slet ikke har tid til at læse mere fordi du skal ud og flashe regnbuefarverne, og så er det helt okay. God Pride til jer alle!
Trackbacks/Pingbacks
[…] forbindelse med Copenhagen Pride Week 2019 interviewede vi både Pernille og Christina E. Ebbesen, som har skrevet Sumpbaronens rejse . Her fortæller de, hvad Pride-ugen betyder for dem, og […]