Hvert år på denne tid sætter tusindvis af spirende forfatter sig ved deres computer og dedikere en hel måned til at skrive deres næste roman. November er nemlig måneden, hvor det årlige NaNoWriMo går i gang. Det er en hel måned; hvor kommende forfatter kan få hjælp til at komme i gang med deres skriverier. NaNoWriMo står for National Novel Writing Month og er et forfatterevent, som skaber et ’space’ for kreativ skrivning. Så går du med en lille forfatterdrøm i maven og vil gerne have lidt tips til en god skrive måned så læs med her.
National Novel Writing Month er et skriveevent, der afholdes hvert år fra d. 1 -30 november. Det går ud på, at du på 30 dage skal skrive din indre bog uanset hvilken genre du skriver i. I løbet af denne måned opdatere du så løbende din skriveproces så andre kan følge med i hvor langt du er, du vil også selv for mulighed til at følge med i din statistik for både at motivere dig og andre skribenter. Nu sidder du måske og tænker at 30 dage til at skrive en roman er ikke meget, men faktisk får du ofte skrevet mere end du lige tror. Det handler ikke om at have et færdigt manuskript d. 30 november, men at skrive alt hvad du kan og komme med et råt udkast af din roman, som du så i løbet af de efterfølgende måneder kan arbejde videre med.
Hvordan deltager man i NaNoWriMo?
NaNoWriMo er et skriveworkshop, -event og roman konkurrence samlet i en stor forfatter startpakke. Du tilmelder dig NaNoWriMo allerede i Oktober måned, hvor du kan give dit projekt en midlertidig titel, som du kan opdatere i løbet af november. Det at skrive på samme tidspunkt med tusindvis af andre kommende forfatter i hele verden gør hele oplevelsen helt særlig. På de sociale medier kan man chatte og dele oplevelser før, under og efter eventet, så du er aldrig helt alene med dit projekt. Efter at du har tilmeldt dig på hjemmesiden, så vælger du hvor i verden du kommer fra for at modtage nyheder om skrive events i nærheden af dig. I løbet af november kan du tildele dig selv trofæer for at opnå små delmål som du sætter. Du kan ikke skrive direkte på hjemmesiden, men du får mulighed for at dele synopsis eller små godbidder fra din roman med dem, som følger dig. NaNoWriMo er eventet for dig, som elsker at skrive.
Redaktørens tips.
Når man så er blevet færdigt med sit manuskript og føler sig klar til at sende det til et forlag, så er det en god idé lige, at tjekke romanen igennem en ekstra gang. Her får du redaktørens råd til hvad forlag kigger efter når de vurderer dit manuskript.
1. Synopsis og resumé. Det er altid en god idé at sende et resume af din roman med for at hjælpe forlaget med at have et overblik over handlingsforløbet. forlaget bruger synopsen til at sammenligne med hvad du ønsker læseren skal opleve, og hvad læseren reelt oplever.
2. Læs Korrekttur. Det er ikke nogen skam, at du ikke lige kender de nyeste grammatik regler, men det vil altid være godt for dit manus at sende den en tur forbi korrekturlæseren. På forlaget modtager man rigtig mange tekster, som alle bare venter på at blive udgivet. Når man så skal læse 2-3 stk. i løbet af en uge, så bliver man hurtigt træt af at rette hendes, sin og hans. Det giver i hvert fald ikke nogen positiv respons hvis dit ellers fantastiske roman virker som en 7 klasses dansk stil. Jo færre ’små’ fejl i teksten, des bedre kan forlaget også vurdere om dit manus er den næste bestseller.
3. Plottet må ikke falde fra hinanden. Det er vigtigt at når man læser et manuskript, at handlingen har en god progression og hænger sammen helt ned til de mindste detaljer. Det er selvfølgelig svært selv at skære ting fra, men alligevel er det vigtigt at du hele tiden tænker på hvad der er sket tidligere i romanen, så man ikke lige pludselig bliver ført gennem en roman, som taber både karakter og handlingen. Det er også vigtigt at der sker noget i løbet af romanen, så læseren ikke sidder med 250 siders karakter og miljøbeskrivelser.
4. Tjek dine ’Facts’. Det kan godt være at du sidder og skriver fantasy eller en anden form for fiction, men alligevel kan man ikke undgå at komme omkring nogle generelle antagelser i sit roman univers. Det er derfor vigtigt at dit univers er overbevisende overfor læseren, for ikke at det hele virker absurd.
5. Vær original. Vi er alle sammen forskellige og har alle vores egen personlighed, så læg gerne lidt af dig selv i din roman. Det er altid sjovere at læse en helt ny historie end en man har læst mange gange før.
Tips til at skrive!
Som redaktør læser man ofte dit manuskript mere kritisk end den almindelige læser, men dine læser er ikke dumme og kan sagtens bedømme om det er en god eller dårlig bog, så lyt til din familie, venner og betalæser. Det er selvfølgelig altid hårdt, at folk kommenter på dit hjertebarn, men vær åben og skab en god dialog med din omgangskreds. Som en lille bonus har forlagets redaktør og forfatter Line Lybecker skrevet sine 5 bedste råd til at deltage i NaNoWriMo, som kommer her.
1. Allier dig med nogen andre som deltager i NaNoWriMo så I kan opmuntre hinanden. I kan enten sætte jer sammen og skrive, eller I kan opmuntre og holde hinanden i ørerne på afstand.
2. Find et fast tidspunkt på dagen hvor du ved at du (som regel) har tid, og så gør det til fast skrivetime. NaNoWriMo handler om at få skrivning ind i hverdagen, og gode vaner som du opbygger i løbet af november, kan måske også holde ved bagefter.
3. Sæt realistiske mål. Husk at du kun kæmper mod dig selv, og at hver dag du deltager, er en sejr i sig selv – også selvom du ikke når det officielle mål.
4.Lad dig ikke stoppe af selvkritik, skriv nu, og rediger senere. Eller start med at skrive dit yndlingsafsnit/det du har glædet dig til. Ingen siger at du behøver gå kronologisk frem.
5. Skriv!
Det er altid dejligt at modtage din roman eller novelle, så send gerne din fantasyroman til Ulven og Uglen, og så vil vi give dig en vurdering og altid et godt råd med på vejen. Har du selv deltaget i NaNoWriMo, eller overvejer du at deltage næste år, så vil vi rigtig gerne høre din oplevelse eller dit bedste råd til at skrive en roman på en måned. Skriv en kommentar og del din oplevelse med os
Comments are closed.