De fleste kan huske en bog som har gjort indtryk på dem, og hvis man er fantasyelsker kan man ofte huske den fantasybog som slog en omkuld. Dog kan det være svært at udvælge lige hvilken bog det er. Sådan havde Tina Sanddahl (medforfatter til Mørkets søn og til den kommende forsættelse Grænselandet) det da hun skulle nævne en:
”Åh, det er lidt ligesom at spørge om hvilken af sine venner man bedst kan lide. Der er mange bøger der har gjort stort indtryk på mig, og som regel foretrækker jeg at nævne forfattere frem for bøger. Men Kampen om tronen har gjort stort indtryk. Den tilhører godt nok ikke min top ti over mine favoritbøger, men jeg er meget imponeret over hvordan George R.R. Martin formår at holde styr på det store persongalleri og deres historier. Jeg elsker også hele Tamora Pierces Tortall-univers fordi bøgernes historier bliver vævet ind i hinanden og hænger sammen – der er skrevet flere selvstændige serier i det samme univers omkring samme tidsalder. Jeg er sikker på at der er andre der gør det samme, men hun var den første jeg opdagede det hos, og det har virkelig imponeret mig.”
Ligesom både Martin og Pierce har opnået klassikerstatus, kommer man sjældent uden om Tolkien når man snakker fantasybøger, og derfor er det heller ikke mærkeligt at Ringenes herre gjorde et stort indtryk på Aspíciens Haufniensis (forfatter til Københavns skygger):
”Skabelsesprocessen hos Tolkien er noget af det mest autentiske og ikke-kommercielle der er set i litteratur. Hans trilogi og hele verden udsprang af et dybfølt behov for at bearbejde temaerne ondskab og godhed, vel at mærke efter at have gennemgået første verdenskrig. At han også var en lærd mand og dygtig forfatter kan måske forklare hvordan han fik skabt noget helt unikt.”
Harry Potter er endnu en af de bøger som har gjort indtryk hos mange. Sådan var det også for Niels Kjærgaard (forfatter til novellen Spektakelkompagniet i novellesamlingen Hvad skoven skjuler):
”Hele denne formidable serie har draget mig siden jeg var dreng. Det er et spændende univers hvor J.K. Rowling har gennemtænkt sine plots. Man kunne forestille sig at en dreng på en magisk skole fortalt på syv bind ville være trivielt i længden. Det har forfatteren modbevist. Bøgernes plots varierer. Jeg kan godt lide hvordan historien langsom bliver mørkere fra bind til bind.”
Andre af forlagets forfattere nævnte bøger såsom Dennis Jürgensens Kadavermarch og C.S. Lewis Narnia-serie. Det er dog tydeligt at både Ringenes Herre og Harry Potter har gjort stort indtryk hos de fleste af forlagets forfattere og nok fremover også vil blive ved med at bjergtage unge som gamle læsere verden over.
Ingen kommentarer