Ulven og Uglen har lige skudt en novellekonkurrence i gang, hvor det gælder om at skrive fantasyfortællinger om at blive voksen. Frem til deadline i oktober kører bloggen derfor et tema om skrivetips, hvor fire eksperter fordelt på fire måneder vil fortælle om bl.a. flowskrivning, plot, karakterer, univers og om at aflure sin yndlingsforfatters tricks. Denne uges blogindlæg kommer ligeledes til at handle om skriveinspiration, men her bliver det i form af mine personlige anbefalinger af tre gode novellesamlinger inden for fantasygenren.
Hvad skoven skjuler
Ulven og Uglen udgav i 2015 novellesamlingen Hvad skoven skjuler, som var et resultat af en anden novellekonkurrence. Bogen indeholder syv noveller, som er skrevet af hhv. Louise Floor Frellsen, Mette Løgstrup, Holger Bjørnholt-Fink, Signe Fahl, Niels Kjærgaard, Nina Svensson og Jakob Svane. Det eneste krav til novellerne i denne konkurrence var, at genren skulle være fantasy, men historierne endte alligevel med at have et andet væsentligt fællestræk. De har nemlig alle på en eller anden måde noget at gøre med skoven.
I Louise Floor Frellsens ”Bag masken” følger vi den unge mand Anar, som ved et uheld bliver en del af samfundet hos et maskeret folkefærd. Alle højdepunkterne i fortællingen foregår i skoven, da det bl.a. er her, at konflikten begyndes og afsluttes. Jakob Svanes ”Skoven” handler om to skovhuggere, som diskuterer deres arbejde, men det særlige er her, at vi hører deres samtale fra skovens perspektiv. I Signe Fahls ”Værnetræet” er det ikke skoven som sådan, der er i centrum, men snarere et magisk træ, som beskytter Askegårdens familie. Dette har dog sin pris.
Hvad skoven skjuler fungerer ikke bare som god inspiration for deltagere i vores nye novellekonkurrence, men er i det hele taget underholdende og alsidig læsning for fantasyentusiaster. Med en indledning om fantasygenren og dens muligheder af Jørgen Riber Christensen er der desuden også lagt op til en mere praktisk forståelse af fantasy.
The Paper Menagerie and Other Stories
Ken Lius novellesamling The Paper Menagerie and Other Stories fra 2016 bærer præg af flere forskellige genrer, herunder fantasy, science-fiction og magisk realisme. I nogle af novellerne hører vi således om fremmede arter, rejser i rummet og utrolige teknologiske opfindelser, mens vi i andre bliver en del af en magisk verden i tråd med mere traditionel fantasy. Fælles for novellerne er dog, at de alle på en eller anden måde skildrer menneskers problematiske forhold til hinanden.
”State Change” foregår i et univers, hvor menneskets sjæl ikke findes indeni kroppen, men snarere er en fysisk og individuel genstand, man skal beskytte. I ”The Paper Menagerie” følger vi en kinesisk kvinde i USA, der har svært ved at kommunikere med sin kinesisk-amerikanske søn, og hun laver derfor levende origamidyr til ham, som han kan lege med. I ”Good Hunting” hører vi om nogle væsner kaldet hulijings, som kan skifte mellem menneske- og ræveform, og en af dem bliver mod sin vilje lavet om til en cyborg.
Jeg synes personligt, at denne novellesamling er ret fantastisk, fordi hver eneste historie har et specielt koncept og giver læseren noget nyt at tænke over. Det er alvorlige problematikker, novellerne berører, men de gør det på en spændende og magisk måde, som medfører, at man hele tiden er underholdt.
What is Not Yours is Not Yours
I Helen Oyeyemis novellesamling What is Not Yours is Not Yours fra 2016 møder vi også magiske verdener, men her er der særligt fokus på temaer som identitet, køn og seksualitet. I begyndelsen af en historie virker det ofte som om, at vi i befinder os i en normal verden, men det viser sig aldrig helt at være tilfældet.
Novellen “is your blood as red as this?” handler om en skole for dukketeater, hvor dukkerne ikke er lige så livløse, som de ser ud til, og hvor halvdelen af historien netop fortælles fra en dukkes perspektiv. I ”drownings” følger vi en ung mands planer om at stoppe en despotisk konge, der drukner alle dem, som går imod ham. I ”if a book is locked there’s probably a good reason for that, don’t you think” kommer en kvinde til at åbne en dagbog, som ikke bærer på almindelige hemmeligheder.
Nøgler er gennemgående motiver i What is Not Yours is Not Yours, både bogstaveligt og metaforisk, da novellerne alle på en eller anden måde handler om, hvordan man låser op for ting såsom hemmeligheder og følelser. I tråd med dette dukker karakterer fra én historie nogle gange op i en anden, hvorved der låses op for en større forståelse af det, der er sket.
De tre samlinger, jeg har nævnt her, er efter min mening gode bud på, hvordan velfungerende noveller inden for fantasygenren kunne se ud. Andre danske fantasynovellesamlinger, som er værd at kigge på for inspiration, er forlaget Kandors antologier Bag Adonais spejl og Til deres dages ende. Eller forlaget Ravnehøjs antologier Frem jog nattens magter og Ad mørke stier, som foregår i bordrollespillet Ulvevinters univers. Jeg håber, at disse noveller kan inspirere nogle af jer, der vil deltage i vores novellekonkurrence – her på forlaget glæder vi os i hvert fald til at se, hvad I finder på. God skrivning!
Comments are closed.