“Jeg har altid været meget interesseret i uforklarlige krimimysterier” – Interview med Lene Krog

15. september udkommer første bind i Lene Krogs nye paranormale krimiserie Algizjournalerne. Bogen hedder Sødt og råddent og handler om den paranormale efterforsker Adam Montanari og hans nye lærling Cornelia Holm. Da medlemmer af det bedre wienerske borgerskab får revet deres hjerter ud af besatte slægtninge, vikles Adam og Cornelia ind i jagten på en usædvanlig morder. En morder på hævntogt gennem fremtrædende slægtstræer. I denne anledning har vi stillet Lene Krog nogle spørgsmål, så vores læsere kan lære forfatteren og bogen bedre at kende.

Alle historier er startet et sted, så vi er nysgerrige på hvor Lene Krog har fået sin inspiration til Sødt og råddent:

”Jeg har altid været meget interesseret i uforklarlige krimimysterier og historier om paranormale efterforskere – fx Mulder og Scully, Sam og Dean – og jeg gad rigtig godt skrive en historie om netop det,” fortæller Lene og tilføjer: ”Oprindeligt, da jeg startede på historien, foregik den i vores verden og i nutiden, og Cornelia var en af hovedpersonernes afdøde grandtante, som havde levet det vildeste liv som paranormal efterforsker. Og Adam kunne tidsrejse og dukkede pludselig op på en mark en frostkold morgen ud af et skarpt lys, hvilket en anden hovedperson overværede. Men historien i nutiden endte med at kede mig (har også fuldstændig glemt, hvad den gik ud på), og jeg ville meget hellere vide mere om denne Cornelia og hendes forhold til den mystiske Adam. Så det endte med, at jeg slettede det hele og i stedet gav mig i kast med fortællingen om, hvordan Cornelia kom ind i branchen. Adam kan så ikke længere tidsrejse, men til gengæld har han andre spændende talenter.”

Cornelia og Adams historie er derfor endt i en fiktionaliseret Wien i 1899 hvor skyggedæmoner har hærget befolkningen i årevis. Lene Krog har tidligere udgivet Pigen på Månehøjen-serien hos Ulven og Uglen, en klassisk fantasytrilogi der udspiller sig i hendes eget high fantasy-univers. Vi spørger hvilke tanker hun har gjort sig ift. at skulle formidle en mere virkelighedstro verden til sine læsere:

”De sociale spilleregler, mode, osv. i Wien kommer i små bidder, ikke mindst fordi jeg ikke vil infodumpe, men også fordi jeg har en formodning om, at læseren allerede har en god forestilling af moden og de sociale protokoller omkring 1900. Det er jo ikke fordi det er en helt ny og ukendt high fantasy verden, man kommer ind i – den er næsten identisk med vores, bortset fra lidt mere paranormal aktivitet. Jeg prøver gerne at forklare min verden drypvis, så den flettes naturligt ind i fortællingen uden at infodumpe. Moden og de sociale spilleregler kommer fx til udtryk i karakterernes ord og handlinger, noget modetilbehør tilhørende tiden (operahandsker, et lommeur, hatte), og hvordan folk tiltaler hinanden.”

I Sødt og råddent er Lene Krog sprunget ud i en blandingsgenre: den paranormale krimi. Krimi er en af de bedst sælgende genrer i Danmark, men hvor ser hun plads til en paranormal en af slagsen:

”Jeg synes da godt, der kunne være plads til en paranormal krimi i Danmark. Og flere også. Der er krimielskere derude, og der er fantasyentusiaster. Hvorfor ikke kombinere de to? Der må være andre end mig, der synes, at det er en fed kombi.”

Lene Krog plukker både fra fantasy- og krimigenren. En af de velkendte krimikarakterer er den asociale men intelligente detektiv som Adam i Sødt og råddent er et godt eksempel på. Lene har et bud på hvorfor Adam og så mange af hans ”kollegaer” er endt sådan:

”Jeg tror, at det er et arbejde, som måske nok kan få folk til at lukke lidt af for andre, fordi man kommer i kontakt med så mange mørke sider, og man glemmer måske, at resten af verden ikke nødvendigvis er så dyster. Jeg tænker i hvert fald, at det er det, der er tilfældet med Adam. Han har brændt sig lidt for mange gange og er blevet mærket af det. Og så er han i forvejen lidt af en introvert.”

Ja, Adam har ikke haft det nemt, og selvom Lene holder af sine karakterer, er hun ikke sky for at udsætte dem for lidt af hvert. I et tidligere interview har Lene givet udtryk for at hendes karakterer i Pigen fra Månehøjen-serien næsten overtalte hende til en lykkeligere slutning inden hun fik sat dem på plads. Vi spørger om det også har været tilfældet imens hun skrev Sødt og råddent:

”Jeg har faktisk ikke oplevet, at karaktererne i Sødt og råddent på noget tidspunkt har taget styringen og er løbet løbsk,” svarer Lene, og hun kommer med et bud på hvorfor: ”Jeg tror, det er, fordi jeg har en, måske ikke direkte detaljeret plan, men dog en mere fast plan om, hvad der skal ske i løbet af serien. Med Pigen fra Månehøjen var planen meget overordnet, og jeg vidste ikke altid helt, hvordan jeg kom derhen eller hvad det skulle ende med. Algizjournalerne er mere eller mindre fast planlagt – i hvert fald hovedpersonernes baggrund og deres skæbne er indiskutabel – og det synes de at være afklaret med. Indtil videre i hvert fald. En enkelt sidekarakter måtte dog lige sættes lidt på plads. Høje, bredskuldrede politikonstabel Koller ville da gerne komme i betragtning til at score pigen, men det blev der hurtigt sat en stopper for.”

Lene Krog afslutter med at fortælle hvad læserne kan forvente sig af Sødt og råddent og hele Algizjournalerne-serien:

”I bund og grund er det her en kærlighedshistorie uden dog at være en decideret romance. Det er super slow burn. Og ender den lykkeligt? Det vil tiden vise. Så det kan læserne se frem til: Ulmende kærlighedsgløder under en gryde, der simrer med mystik, dunkle hemmeligheder og paranormale krimisager.”

Vi takker Lene Krog for at give os et bedre indblik i hendes nye univers.

Sødt og råddent kan allerede nu forudbestilles. Vil du møde Lene Krog og få din bog signeret, kan du komme til udgivelsesreception ved Fantasyfestival 15. september eller til signering ved vores stand på BogForum 2. november.

Tags: , ,

Comments are closed.