Når man kigger på de mange og meget begejstrerede anmeldelser af Tobias Stenbæk Bros middelalderinspirerede fantasyroman Væddermændenes nat, er det ikke til at tro at bogen er Tobias’ debut som forfatter. Men det er det. Før Tobias begyndte på serien Et varsel om Storm, havde han aldrig skrevet en bog, men han havde skrevet en del tekster til rollespil og kunne også trække på en baggrund som journalist.
Et varsel om Storm handler om de tre riddersønner Rodrik, Cedrik og Stormfrik der er vokset op på den beskedne herregård Ravnehøj i det gamle kongerige Agamore. Rodrik drømmer om en fremtid som ridder, Cedrik har ambitioner om at komme tilbage på universitetet for at studere, og Stormfrik vil bare gerne kunne tage på jagt med sin bedste ven.
Agamore minder meget om den middelalder vi kender fra vores egen verden, og det er vigtigt for Tobias at universet er realistisk og hænger sammen, også rent lavpraktisk.
”Hvis fantasy skal være troværdigt, kræver det en stor grad af realisme. Det kan godt være at fantasy i sit grundvilkår er urealistisk, idet der findes magi og sære væsner og al den slags, men hvis disse mystiske hændelser var et grundvilkår, ville der jo aldrig være en bonde der fik lavet noget som helst. Hvordan skulle du nogensinde have modet til at bygge en lille gård og så dine afgrøder hvis der når som helst kunne komme en troldehær eller en drage forbi og ødelægge det hele? Det ville ingen da turde, vel?” spørger Tobias.
Han har læst middelalderhistorie på universitet, og studierne har været en inspiration i skabelsen af seriens univers:
”For mig har det været vigtigt at de magiske elementer ikke fyldte mere end de gjorde i vores egen middelalder,” fortæller han. ”En verden hvor religion, helgener og magi er noget som har en naturlig plads. En verden hvor den mørke skov og de dybe dale er noget man ikke begiver sig ud i alene, men også en verden hvor nærmest ingen normale mennesker med sikkerhed kan sige at de har oplevet noget som helst overnaturligt.”
Tobias er ikke alene om at skrive fantasy som lægger sig tæt op ad vores egen middelalder, og en af Tobias’ yndlingsserier er da også George R. R. Martins En sang om is og ild som han ikke lægger skjul på at være meget inspireret af.
Selvom griffe og troldmænd ikke melder deres ankomst på første side af Væddermændenes nat, er magiske væsner ikke fremmede for Tobias. Han har spillet rollespil siden 1980’erne hvor hans storebror og hans ældre fætre lod ham lege med, og sammen glemte de aldersforskellen når de tog på eventyr.
”Den eller de verdener som blev åbenbaret omkring os, er forblevet hos mig lige siden,” fortæller Tobias. ”Det er blevet til en følelse indeni. For mig er det essensen af barndom. Jeg kommer aldrig til at glemme de dage i den kælder, og jeg kommer ikke til at droppe rollespil før min hjerne holder helt op med at virke.”
Det er en nørddedikation vi her på forlaget kan nikke genkendende til, og som vi også tidligere har omtalt på bloggen, bl.a. har vi skrevet om rollespil som moderne mundtlig historiefortælling og givet bud på hurtige bordrollespil hvis man kun har en eftermiddag. Vi har efterhånden en del rollespillere blandt vores forfattere, og bl.a. Anders Björkelids Fortællingen om Blodet og Jacob Kokkedals Den trofaste bror-serie er baseret på universer som forfatterne har spillet rollespil i.
”Før jeg gik i gang med at skrive på Et varsel om Storm, har jeg aldrig tænkt at jeg skulle være forfatter,” tilstår Tobias. ”Jeg har skrevet en masse, både i mit professionelle virke som journalist og kommunikatør og også tekster til rollespil, men det var først da jeg havde spillet en god portion af rollespilskampagnen Et varsel om Storm at jeg indså at det var en fortælling som kunne gøre sig godt ’på skrift’ også. Jeg havde jo allerede prøvet historien af på mine spillere så jeg vidste at plottet hang sammen.”
Vi på forlaget er glade for at Tobias tog springet, for Væddermændenes nat og Blodets sti som seriens to boger hedder, er gedigen underholdning med både sværdkampe, intriger og mystik.
For Tobias er det dog ikke selve skrivningen der er højdepunktet i forfatterlivet, men alle de tanker og overvejelser som han gør sig inden han sætter sig ned foran computeren.
”Jeg går i timevis i skoven hver dag, og dér gør jeg mig tankerne om hvordan jeg skal binde de løse ender sammen, og hvor mine hovedpersoner og bipersoner er på vej hen,” fortæller han. ”Det er en fantastisk følelse når jeg løser en af de gordiske knuder der har det med at dukke op midtvejs i en roman.”
Vi glæder os til at se hvilke gordiske knuder Tobias og de tre brødre får løst i de næste bøger, og hvis du ikke allerede har læst Et varsel om Storm, synes vi at du skal tage med på eventyr i Agamore!
Trackbacks/Pingbacks
[…] Hvis du vil læse mere om Tobias og hans serie, så kan vi anbefale et tidligere forfatterinterview her fra bloggen. […]
[…] kan i tidligere blogindlæg læse om, hvordan ”Et varsel om Storm”-serien oprindeligt var et rollespil, og vi har fået […]